image

Hoogfeest van Pasen 2024

Liturgische tijd: Paastijd

Liturgische dag: Hoogfeest van Pasen

Liturgische jaar: B

Auteur:  Ignace D'Hert

Pasen is hét hoogfeest van het christendom. Jezus van Nazareth is niet in de dood gebleven. Hij is opgewekt ten leven. Alleluia. Zo vieren we Pasen. Als overwinning op de dood.Is dat niet vreemd terwijl we zien dat de dood alomtegenwoordig is! Hoe kun je dan Pasen vieren als feest van verrijzenis?. Hoe kan je zoiets zeggen wanneer je kijkt naar de wereld waarin we leven. Niet enkel Oekraïne en Gaza maar ook nog de vele ongekende plaatsen waar brutaal geweld en verkrachtingen mensen kapot maken. Het zijn er te veel om op te noemen. Zou een klaagzang hier niet méér op zijn plaats zijn! Zoiets als “nobody knows the trouble I’ve seen”.

Lees meer
image

Witte donderdag

Liturgische tijd: Paastriduum

Liturgische dag: Witte Donderdag

Liturgische jaar: B

Auteur:  Didier Croonenberghs

Later zul ge het begrijpen. Dat is wat veel ouders of grootouders —soms in verlegenheid gebracht— tegen hun kinderen of kleinkinderen zeggen als ze niet weten hoe ze moeten antwoorden of zich niet willen verantwoorden. Later... Dit is ook wat degenen met een beetje ervaring zeggen tegen degenen die proberen te leren, als om hen gerust te stellen. Later... zult gij het begrijpen. Maar nu ga ik mezelf niet verantwoorden...

Lees meer
image

Paaswake

Liturgische tijd: Paastriduum

Liturgische dag: Paaswake

Liturgische jaar: B

Auteur:  Nadia Kroon

Deze avond is een avond waarop je staat voor een grote keuze. Op het moment dat we overgaan van dood naar leven, op de grens van het aannemen en vieren van onze nieuwe identiteit en ons nieuwe toekomstperspectief in Christus, wordt er aan jou een belangrijke vraag gesteld. In deze overweging ga ik met je delen wat die vraag is en wat er gebeurd wanneer je de moed hebt om ja te zeggen.

Lees meer
image

Witte Donderdag

Liturgische tijd: Paastriduum

Liturgische dag: Witte Donderdag

Liturgische jaar: B

Auteur:  Marie-Ann De Cocker

De lezingen van vandaag plaatsen ons samenzijn in een continuïteit van bijzondere orde. Drie verhalen en vertrouwde gebaren ballen verleden en toekomst samen in een bijzonder ‘nu’.

Her-inner-en in onze Nederlandse taal zegt het zo mooi: gebeurtenissen van toen her-beleven vanuit hun dynamiek voor vandaag … en morgen.

Ons samenzijn is geen nostalgisch gebeuren maar een opnieuw eigen maken van de dynamiek van bevrijding uit alles wat vasthoudt/tegenhoudt om samen mens te zijn naar Gods droom...

Lees meer